Ghid de alimentație sănătoasă

Ghid de alimentație sănătoasă

Iată care sunt cele mai importante reguli ale unei vieţi sănătoase!

Consumă cât de multe fructe şi legume, chiar şi congelate atunci când nu le găseşti proaspete.
Periodic, mănâncă o zi pe săptămână numai fructe şi salate.
Evită mâncărurile care conţin conservanţi, îndulcitori sau alte chimicale.
Evită oţetul în salate, căci este un ferment care împiedică digestia amidonoaselor din salivă. Înlocuieşte-l cu suc proaspăt de lămâie, nu chimic.
Evită consumul excesiv al cepei şi al usturoiului crude, căci te vor face să pofteşti la mâncăruri grele.
Evită, pe cât posibil, consumul de pâine sau alege una integrală (neagră sau graham).
Consumă unt şi lactate cât mai neprelucrate şi cu cât mai puţin conţinut de grăsime.
Atunci când reduci lactatele, încearcă să le înlocuieşti cu o porţie de nuci crude, care sunt foarte bogate în calciu.

Funcţiile mentale şi fizice cum ar fi: memoria, depresia, puterea de asimilare, percepţia realului, somnul, coordonarea motrică şi durerea sunt direct afectate de alimentele prelucrate, nocive, ele acţionând direct asupra neuronilor de transmisie prin diverse procese chimice. De exemplu, în boabele de soia şi în gălbenuşul de ou găsim cantităţi însemnate de lecitină care acţionează direct asupra memoriei.
O masă bogată în carbohidraţi, dar săracă în proteine „benefice” produce creierului o stare de moleşeală timp de mai multe ore, stimulând secreţia de insulină, lucru care va duce la creşterea nivelului serotoninei în creier, deci vom dormi mult mai mult.
În urma unor cercetări recente întreprinse, s-a dovedit că majoritatea tulburărilor mentale, cum ar fi hiperactivitatea şi schizofrenia, pot fi tratate mult mai adecvat printr-o „terapie alimentară”.
Foamea permanentă este semnalul de alarmă pe care îl trage corpul nostru atunci când este supraalimentat. Mănâncă doar cât să nu-ţi mai fie foame, nu până ţi se face rău.
Reîntoarcerea la mâncărurile simple, naturale, nerafinate, neconcentrate te va ajuta să scapi de foame, supraalimentaţie, subnutriţie şi greutate excesivă.
Măreşte consumul de fibre alimentare. Acestea înlătură din intestine substanţele toxice şi cancerigene, contribuie la tranzitul rapid al alimentelor prin intestine, scurtând timpul în care produsele dăunătoare, rezultate din descompunerea alimentelor, se găsesc în contact cu pereţii intestinelor.
Mănâncă mai multe alimente bogate în Vitamina A, cum ar fi: morcovul, roşiile, spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mărarul etc.

Ordinea în care trebuie consumate alimentele în cursul zilei:
– Sucuri şi fructe proaspete
– Sucuri proaspete de vegetale şi salate
– Vegetale fierte, nuci crude, seminţe
– Cereale, pâine, cartofi, legume
– Carne roşie, pui, peşte, brânzeturi

Sursa: “Hrană pentru viaţă”, Dr. Daniel Menrath